• Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

Reciclare hartie

HARTIA

ISTORIC

In zilele noastre, hartia este un material comun, insa, in trecut, ea era rara si foarte pretuita. A fost inventata in anul 105 de Ts’ai Lun, un nobil chinez. „Reteta“ lui nu parea complicata - a amestecat scoarta de dud, canepa si apa, apoi a presat amestecul intr-o masinarie speciala si l-a lasat sa se usuce la soare.

Se spune ca datorita inventarii hartiei, considerata apoi baza comunicarii, China a fost una dintre primele tari din lume in care s-au dezvoltat arta si literatura. Inca de atunci, chinezii au fabricat hartia din materiale reciclabile. Sa aflam impreuna cum se face acest lucru astazi, urmarind schema din dreapta.

Spre deosebire de alte materiale reciclabile, hartia nu poate fi reciclata la infinit. Dupa mai multe reutilizari fibrele devin prea slabe si scurte pentru a mai putea fi folosite. De aceea, fibrele noi sunt de obicei amestecate cu fibre reciclate atunci cand sunt fabricate produse noi din hartie. Astfel, cutiile de carton sunt, de obicei, un amestec de cantitati egale de fibre reciclate si fibre noi.

Putem reduce cantitatea de hartie pe care o folosim zilnic asigurandu-ne ca atunci cand scriem folosim ambele fete ale unei pagini, ca nu incepem o pagina noua fara a o termina pe cea de dinainte, ca nu rupem foi doar ca sa ne jucam si sa le aruncam pe jos.

DE CE AR TREBUI SA RECICLAM HARTIA?

 • Economisim energie. O fabrica producatoare de hartie foloseste cu 40% mai putina energie daca foloseste

  hartie reciclabila

  , decat fibra noua.
 • Poluam mediul mai putin. Pentru a produce

  hartie reciclata

  se folosesc mai putine chimicale si inalbitori decat in cazul in care se produce hartie noua.
 • Protejam padurea. Daca hartia este reciclata se vor taia si se vor folosi mai putini copaci.

1

Hartia si celelalte produse din hartie se fabrica din celuloza care se extrage din lemnul copacilor. Aceasta este transformata intr-o pasta care este scursa, presata si apoi uscata.

2

Ziarele, revistele, cutiile si ambalajele de carton, caietele si multe alte produse pe care le folosim zilnic pot fi reciclate pentru a obtine noi produse.

3

Pentru a recicla corect aceste produse, trebuie sa ne asiguram ca le colectam separat.

4

De la centrele de colectare, hartia, cutiile de carton, ambalajele de carton pentru produsele alimentare lichide sunt facute pachete si presate, apoi sunt trimise la fabricile de hartie unde urmeaza sa fie reciclate. Aici sunt sortate pe categorii: ziare, reviste, cutii de carton etc., apoi sunt tocate si amestecate cu apa pana se obtine o pasta de hartie.

5

Ambalajele de carton pentru produse alimentare sunt puse intr-un recipient cu apa unde sunt agitate timp de 15-30 de minute pentru a separa pasta de hartie de celelalte materiale. Pasta de hartie este spalata si uscata, rezultatul obtinut fiind hartia reciclata.

6

Hartia obtinuta este folosita pentru fabricarea altor produse din hartie: pungi, ziare, reviste, plicuri, caiete, cartoane pentru oua si chiar hartie igienica.

Nu uitati!
Reciclati un teanc de 1 metru inaltime si veti salva un copac!

web design e-afacere

© PRAIS Corporate Communications, 2009