• Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

    Get Adobe Flash player

Reciclare plastic

STICLA

ISTORIC

Sticla naturala este formata din anumite tipuri de roca topite in urma unor fenomene naturale ce au dus la temperaturi inalte (cum sunt eruptiile vulcanice, traznetele sau impactul cu meteoriti), apoi racite si solidificate rapid.

Primii oameni care au facut obiecte din sticla, in principal margele, se presupune ca au trait in jurul anului 3500 i.Hr., in Egipt si in estul Mesopotamiei.

Sticla poate fi reciclata la nesfarsit fara sa isi piarda din calitati. Sa mergem impreuna pe drumul sticlei, urmarind schema din dreapta.

DE CE AR TREBUI SA RECICLAM STICLA?

  • Economisim energie.

    Reciclarea a 2 sticle

    salveaza energie cat sa fiarba apa pentru 5 cani de ceai.
  • Reducem emisiile de gaze nocive din atmosfera.

1

Principala materie prima din care se obtine sticla este nisipul. Sticla mai contine si alte elemente: soda, varul, feldspatul.

2

Exista trei feluri de sticla, in functie de culoare: verde, maro si incolora. Sticla colorata este folosita pentru a proteja continutul de efectul razelor soarelui.

3

Ambalajele din sticla pot fi reciclate la nesfarsit fara ca noile ambalaje din sticla obtinute sa isi piarda din calitati.

4

Inainte de a preda sticlele sau borcanele la centrul de colectare, clatiti-le, scoateti capacele de la borcane si dopurile de la sticle. Puneti doar recipiente din sticla in containerul special amenajat pentru sticla.

5

Sticla colectata este transportata la fabrica de sticla; aici este sortata in functie de culoare, curatata si pregatita pentru cuptor, apoi este transformata in cioburi.

6

Acestea se amesteca cu nisip, sodiu si calcar si sunt topite in cuptoare, la temperaturi de peste 1500įC.

7

Sticla topita este turnata in forme, suflata cu aer si modelata in sticle de diverse forme. Dupa ce se racesc, sticlele si borcanele sunt inspectate, incarcate in camioane si transportate catre centrele de imbuteliere, unde sunt umplute.

Nu uitati!
Obiectele de ceramica sau din sticla termorezistenta, becurile, oglinzile sau gea-
murile nu trebuie colectate pentru recuperare!

web design e-afacere

© PRAIS Corporate Communications, 2009