• Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

    Get Adobe Flash player

Cum Reciclam?

Fiecare dintre noi poate contribui la protectia mediului inconjurator si a resurselor naturale invatand despre si PRACTICAND in fiecare zi trei activitati importante: Reducerea, Refolosirea si Reciclarea!

REDUCETI!

A reduce inseamna a micsora sau a folosi mai putin pentru a rezula o cantitate mai mica de deseuri. Putem reduce cantitatea de deseuri incercand sa cumparam, pe cat posibil, acele produse ale caror ambalaje sau a caror folosire nu creaza deseuri sau creaza o cantitate mai mica. O componenta importanta a „reducerii” deseurilor o reprezinta „conservarea” – folosirea inteligenta a resurselor naturale si folosirea unei cantitati mai mici din acestea, decat in mod obisnuit, pentru a evita deseurile.

REFOLOSITI!

Atunci cand este posibil, refolositi materialele in loc sa le aruncati sau dati-le unor persoane care le pot folosi! Tineti minte: „gunoiul unui om poate fi comoara pentru altcineva”!

RECICLATI!

Reciclarea este procedeul prin care materialele continute in deseuri sunt prelucrate si folosite pentru fabricarea de produse noi. Astfel, se foloseste mai putina energie si mai putine resurse decat pentru crearea produselor din materiale noi.

Aproape orice aveti in casa si nu poate fi refolosit, poate fi reciclat si transformat in altceva. Veti fi surprinsi ce se poate face dintr-un produs reciclat - o sticla de suc reciclabila, de exemplu, poate fi transformata intr-un tricou, pieptene sau alte o suta de bunuri din plastic care pot fi folosite timp de multi ani. Produsele din hartie pot lua, de asemenea, diverse forme – o carte de colorat poate deveni una din cartile tale de scoala sau un caiet.

5 MOTIVE PENTRU A RECICLA

  • se reduce poluarea mediului inconjurator;
  • se economiseste energie;
  • natura si resursele naturale sunt protejate;
  • se reduce poluarea aerului, apei si solului;
  • se castiga mai mult spatiu pentru parcuri, terenuri de joaca.

CE SE INTAMPLA CU DESEURILE COLECTATE?

In etapa de precolectare deseurile trebuie sortate pentru a le separa pe cele reciclabile si care pot fi valorificate.

Deseurile pe care noi le aruncam la gunoi sunt colectate de firmele de salubrizare, apoi sunt comprimate pentru a ocupa mai putin spatiu si sunt transportate la gropile de gunoi.

Gropile de gunoi se afla la periferiile oraselor, in zonele nepopulate. Gropile de gunoi au multe dezavantaje: unele deseuri menajere se descompun si degaja mirosuri neplacute; alte deseuri care nu se descompun pot ramane in gropile de gunoi pentru totdeauna, iar apa stransa in acestea se poate scurge si infiltra in sol, daunand terenurilor agricole din jur si panzelor freatice.

CO-INCINERAREA

Este o metoda de valorificare a deseurilor si consta in arderea lor in instalatii industriale, care nu sunt prin traditie instalatii de ardere deseuri, dar care ofera conditiiile tehnice necesare pentru arderea acestora in conditii optime, cu recuperarea totala a caldurii rezultate.

COINCINERAREA

Nu uita!
Misiunea ta este foarte simpla: Nu arunca nimic ce poate fi reciclat!

web design e-afacere

© PRAIS Corporate Communications, 2009